In shape na je zwangerschap, hoe doe je dat?

Alles over sport

In shape na je zwangerschap, hoe doe je dat?

De geboorte van je kind is iets heel mooi waar je samen met je partner maandenlangs naartoe hebt geleefd. Maar laten we eerlijk zijn, de geboorte van een kind heeft nogal impact op je lichaam. Je komt logischerwijs kilo’s aan tijdens je zwangerschap en niet elke vrouw is er blij mee dat deze kilo’s na de zwangerschap vaak blijven zitten. In deze blog geven we je daarom een aantal tips. Hoe zorg je ervoor dat je weer in shape raakt? 

Wanneer mag je eigenlijk weer gaan sporten?

Het is niet verstandig om direct na de geboorte van je kindje weer zware lichamelijke activiteiten te gaan doen. De bevalling is een ingrijpende gebeurtenis geweest die vaak zorgt voor enige schade aan bekkenbodem, buik of beide. Geef daarom je lichaam de tijd en rust om weer op kracht te komen. Sporten kun je het best na circa 6 weken (bij een vaginale bevalling) of 8 weken (na bevalling via een keizersnede) weer oppakken. Begin hierbij rustig. Pak niet gelijk je oude schema weer op. 

 

Begin met cardio 

De kans is groot dat je conditie een stuk minder is dan voorheen. Daarom raden we je aan om eerst weer wat conditie op te bouwen. Dit kan op meerdere manieren. Ook hierbij belangrijk om rustig van start te gaan. Laat de ‘High-intensity interval training’ dus nog even voor wat het is. 

Krachttraining 

Na 6 tot 8 weken kun je weer starten met krachttraining. Geef je bekkenbodem wel de tijd om te herstellen (dit duurt 3 tot 4 maanden) en ga dus niet gelijk volle bak aan de slag! Oefeningen die druk uitoefenen op je bekkenbodem kun je het best overslaan. Verder kun je langzaam weer opbouwen met andere oefeningen. Meer weten over krachttraining voor vrouwen? Breng ook eens een bezoek aan de krachttraining community

 

Gezonde voeding

Geef je borstvoeding? Het geven van borstvoeding is vrij intens en zorgt ervoor dat je zelf ook extra trek hebt. In dit geval is het belangrijk om zoveel mogelijk gezond te proberen eten. Sla de snacks en andere ongezonde dingen over en kies voor een gezond tussendoortje.