Laatste nieuws

Juni

29-6-2016

mei

24-5-2016

» meer nieuws...
 
Topsport Overijssel »  Sporters
Print dit artikel

Statussen sporters

In Nederland werken de sportbonden en NOC*NSF met verschillende soorten topsportstatussen: A, B en HP-status. Naast deze topsportstatussen hanteren de bonden en NOC*NSF drie talentstatussen: Internationaal Talent (IT), Nationaal Talent (NT) en Belofte.


Topsportstatussen

A-status
Om een A-status te halen of te bevestigen moet de sporter prestaties leveren op het niveau van minimaal de top-8 van de wereld. Daarnaast moet de sporter zich blijven voorbereiden op volgende meetmomenten en deelnemen aan het trainings- en wedstrijdprogramma van de bond (of een programma dat is goedgekeurd door de bond).

B-status
Om een B-status te halen of te bevestigen moet de sporter prestaties leveren op het niveau van (minimaal) de top-16 van de wereld. Ook hier geldt dat hij zich moet blijven voorbereiden op volgende meetmomenten en deelnemen aan het trainings- en wedstrijdprogramma van de bond (of een programma dat is goedgekeurd door de bond).

HP-status
Om een HP-status te halen of te bevestigen moet de sporter prestaties leveren tegen het niveau van (minimaal) de top-16 van de wereld. Hier geldt dat hij bijzonder perspectiefvol moet zijn. Leeftijd, prestatieniveau en trainingsprogramma van de sporter moeten deze verwachting legitimeren.


Talentstatussen

IT-status
Als het talent op het hoogste landelijke prestatieniveau in zijn leeftijdscategorie sport, komt hij in aanmerking voor deze status. In dit geval als hij in een nationale selectie zit en op wereldniveau tot de top-16 van zijn leeftijdscategorie hoort of in teamverband tot de top-10 van de wereld.

NT-status
Mocht het talent aan alle eisen voldoen, maar het staat niet in de top 16 van de wereldranglijst, dan ontvangt dit talent een National Talent (NT status).

Belofte-status
Behoort het talent alleen tot de nationale top 5 per leeftijdscategorie, dan ontvangt het de Belofte-status.


Regiostatussen

Naast deze topsport- en talentstatussen is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een Regio-status, die door de Olympische Netwerken in samenwerking met de nationale sportbonden ontwikkeld is.

De regio-status wordt door Topsport Overijssel verleend aan sporters, die tot de focussporten met een door NOC*NSF erkend topsportprogramma behoren, volgens de volgende criteria:

- Leden nationale selecties
- Deelnemers EJK, WJK, EK, WK, Universiade, EJOF en vergelijkbare toernooien.
- Leden van nationale talentengroepen
- Leden van regionale (bonds)erkende talentengroepen.
- Teamsporters op het hoogste landelijke niveau in hun leeftijdscategorie.


Aanmelden

Een sporter behoort tot de regio van Topsport Overijssel als hij/zij aan twee van de drie volgende criteria voldoet:

  • je woont in Overijssel
  • je werkt en/of volgt onderwijs in Overijssel 
  • je sport in Overijssel

Denk jij ook in aanmerking te komen voor een van bovengenoemde statussen? Vul dan het aanmeldformulier zo compleet mogelijk in en mail het naar zwolle@topsportoverijssel.nl.


Kalender

< april 2018 >
ma di wo do vr za zo
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Olympisch Netwerk Overijssel


Topsport Overijssel